..
rozak.NET
MALAYSIA WEB HOSTING

CARA MENGGUNAKAN PENYUNTING GUTENBERG PADA WORDPRESS

October 12, 2018, By Abdul Rozak

Penyunting Gutenberg pertamakali dikenalkan didalam WordCamp Erope 2017 di Paris dan akan menggantikan penyunting sedia ada TinyMCE. Penyunting Gutenberg memiliki ciri yang jauh berbeza berbanding tinyMCE dan akan mula dipasang pada WordPress versi v5.0, pada masa ini penyunting gutenberg masih dalam versi beta dan boleh didapati dalam bentuk plugin.

'IMAGE COVER' TEKS + PAUTAN

Gutenberg adalah sebuah penyunting yang lebih moden dan banyak kemudahan, pertama kali menggunakanya akan merasa seperti menggunakan sebuah plugin pembina web dan plugin shortcode. Pengguna boleh membahagi kolom kepada berpetak-petak dengan mudah tanpa perlu menyusun kod html.

BLOG SAYA YANG LAIN

CARA BINA WORDPRESS PADA VPS NGINX

Bina WordPress pada pelayan web nginx juga dikenali dengan istilah WP Lemp yang membawa maksud Linux, Engine x atau nginx, MySQL dan php. Sepertimana apache nginx juga memiliki ramai peminat dan menjadikanya pilihan pertama berbanding yang lain. Dibawah adalah panduan cara bina WordPress pelayan peribadi maya (vps) menggunakan pelayan web engine x. Ada beberapa perkara […]

Dibawah adalah ciri-ciri yang boleh dibina menggunakan penyunting Gutenberg tanpa menggunakan plugin.

1.Tag tajuk atau biasa dikenali sebagai Heading, Perenggan dan Preformated

Seperti amnya kita boleh menggunakan beberapa format penulisan pada artikel, pada penyunting lama tinyMCE pengguna boleh tambahkan tag Heading/tajuk h1, h2 dan seterusnya sehingga h6, perenggan dan preformated menggunakan satu butang sahaja, sementara penyunting gutenberg mengasingkan antara Heading, Paragraph/perenggan dan preformated.

Butang tag Heading, perenggan dan preformated pada penyunting gutenberg bersifat tersembunyi, butang pilihan format penulisan penyunting tinyMCE senantiasa dipaparkan pada borang penyuntingan.

2.Subheading

Merupakan sebuah teks yang direka khas hampir menyamai dengan tajuk/heading.

Dibawah adalah paparan tag tajuk/heading h2 dan subheading yang dibina menggunakan penyunting gutenberg, reka bentuk dan saiz huruf yang dipaparkan adalah mengikut pengekodan tema;.

CARA MENGGUNAKAN GUTENBERG

teks subheading

3.Image cover

Image cover merupakan ciri baru yang dikenalkan dalam gutenberg, ia adalah sebuah bingkai berisi teks dan berlatar belakang sebuah imej. Image cover diatas dibina menggunakan kemudahan pada penyunting gutenberg.

Iklan: Dapatkan tawaran 1GB ssd web hosting menggunakan cPanel, ssl percuma, unlimited ftp disini.

CARA MENGGUNAKAN EDITOR GUTENBERG PADA WORDPRESS
WordPress Gutenberg

4.Petak/Columns

Penyunting gutenberg memudahkan pengguna membahagi kolom artikel kepada beberapa petak. Ciri seperti ini menjadi keutamaan dalam sebuah pembina laman web. Dibawah adalah contoh petak dibina menggunakan gutenberg yang saya tambahkan warna latar belakang, warna teks didalamnya juga mudah ditukar. Dengan bermodalkan kreatifiti teks didalamnya boleh kita tukar dengan imej, video dan aksesori lain.

Petak 1

Petak 2

Petak 1

Petak 2a

Petak 2b

Petak 1

Petak 2

Petak 3

Petak 4

5.Media

Tidak banyak perbezaan pada ciri tambah media, secara asasnya kegunaan masih sama untuk paparkan imej, audio dan fail berformat lain. Pada penyunting gutenberg kemudahan ini diletak pada butang yang terpisah. Pilihan mod wide atau skrin lebar akan dipaparkan sebaris dengan butang penyelarasan kedudukan imej bilamana tema yang digunakan telah menyokong pengkodan gutenberg.

6.Galeri

Membuat galeri pada editor gutenberg sangatlah mudah, leret tetapan untuk tentukan jumlah petak galeri.

Tetapan Galeri Penyunting Gutenberg

CARA PASANG LET'S ENCRYPT PADA VPS
Let's Encrypt ditubuhkan pada tahun 2016 dan diasaskan bersama oleh; Electronic Frotier Foundation, Mozilla Foundation, University of Michigan, Akamai Technology dan Cisco System. Perkembanganya pada masa ini Let's encrypt telah mendapat sokongan dan derma dari pelbagai syarikat besar serata dunia dalam misi kesadaran pentingnya keselamatan laman web dan membekalkan sijil ssl/tls secara percuma […].

Di bawah adalah galeri 2 petak;.

ABBBB
a1b1BBB

One comment on “CARA MENGGUNAKAN PENYUNTING GUTENBERG PADA WORDPRESS”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a block of text. Double-click this text to edit it.
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
This is a block of text. Double-click this text to edit it.
Copyright.