Pakar SEO Malaysia

Pakar SEO Malaysia -.Semenjak saya bina semula blog ini pada bulan lalu (April,2014) tak pernah saya terfikir untuk menggunakan kata kekunci Seo,apalagi berfikir saya akan menjadi pakar dalam bidang ini,saya hanya berfikir untuk memberikan rasa baru kepada pelawat dengan pelbagai idea  dan penyelidikan.

Semasa saya mahu menulis artikel ini sayapun tak berfikir akan membuat posts dengan tajuk Pakar Seo Malaysia,tajuk ini betul-betul menghapus angan-angan untuk membuat artikel tetang wordpress yang saya kumpulkan semenjak petang tadi.

Saya memasukkan artikel ini kedalam kategory Personality walaupun ianya bertajuk Pakar SEO Malaysia,pada masa ini saya betul-betul tak memiliki kemampuan untuk membuat artikel dibawah kategory Seo On-page.Secara tak sengaja saya melihat kata kekunci Pakar seo Malaysia diurutan paling atas untuk hari ini dalam rekod G Webmaster.

pakar seo malaysia   Pakar SEO Malaysia

Screen capture dari G Webmaster

Betulkah Saya Pakar SEO Malaysia?

Sila jangan percayai kepada spekulasi ini,saya tak memiliki ciri-ciri seorang pakar seo.Saya tak memiliki pengetahuan seo seperti rakan-rakan yang sudah menghasilkan ribuan ringgit dan usd hanya dengan menggunakan blog.Dan saya tak pernah bermimpi untuk mendapatkan sebanyak mungkin penghasilan dari blog.

Saya berpuas hati apabila saya boleh memberikan jawapan sekaligus memberikan jalan keluar apabila ada seorang/dua rakan meminta bantuan kerana masalah wordpress,masalah blogspot dan masalah domain yang tak menyambung dengan DNS.Ada juga rakan yang mengeluh penggunaan joomla yang sememangnya saya kurang arif mengenainya,dan kerana kurangnya pengetahuan saya tentang joomlalah yang membuat sebahagian dari mereka beralih kepada wordpress.

Saya melihat ramai rakan blogger saya difacebook mulai membahas kata kekunci Pakar SEO Malaysia,saya akui mereka memiliki kemampuan seo yang tinggi.Saya patut belajar dari mereka walau dengan cara apapun,ramai daripada mereka sudah menuliskan tutorial seo atau panduan seo.Anda patut melawat blog yang mereka bina yang sememangnya luar biasa.

Review Pakar SEO Malaysia Oleh Abdur Rozak

Anda patut yakin bahwasanya mereka adalah salah satu Pakar seo di Malaysia,jadikanlah mereka sifu seo dan berharap mereka mahu berkongsi ilmu seo yang mereka kuasai.

Andapun patut mengikuti forum seo untuk mendapatkan ilmu seo dan juga pakar seo yang boleh dijumpai dengan menggunakan enjin carian google dan yahoo.Ramai dari kalangan mereka suka membahas pasal image seo,seo friendly dan juga search engine optimization.


I am developer !

Advertisement

Hosting Rajawali

41 Responses to “Pakar SEO Malaysia”

  1. Hero Borneo

    May 10. 2014

    bro layak juga jadi pakar seo..
    Hero Borneo recently posted…Petua Pelik Rangupkan Jering Tua

    Reply to this comment
  2. Rahmat Ariffin

    May 10. 2014

    Aku kagum dgn mereka yg pakar seo nie…byk kena belajar sblm boleh jadi macam mereka…
    Rahmat Ariffin recently posted…Aku Bosan!

    Reply to this comment
  3. cik amal

    May 10. 2014

    amal pun sama :D xmahir bab2 seo.. harapkan plugin je ni.. hehe
    cik amal recently posted…sedih dengan guru dan budak sekolah sekarang

    Reply to this comment
    • Abdur Rozak

      May 11. 2014

      Kita memang harus menggunakan plugins untuk menambahkan fungsi seo dalam wordpress kerana sebahagian besar theme belum memiliki sokongan kepada seo,dari pemasangan plugins pula cik boleh belajar pengaturan seo yang dipaparkan.
      Abdur Rozak recently posted…Cara Menggunakan WordPress

      Reply to this comment
  4. Farrah MF

    May 16. 2014

    Salam,saya memang tidak mahir langsung tentang SEO ni. Hmm,..boleh berguru di sini
    Farrah MF recently posted…Hari Guru 2014 Giveaway RM100

    Reply to this comment
  5. Blog Mama Qiral

    May 16. 2014

    terima kasih pengalamannya yang di share disini
    Blog Mama Qiral recently posted…Menginjak Usia Dini Kenalkan Anak Dengan Belajar Bahasa Inggris

    Reply to this comment
  6. wazy

    May 21. 2014

    Saya pun masih lagi belajar selok-belok dalam SEO ni
    wazy recently posted…Wordless Wednesday #93

    Reply to this comment
  7. zul

    May 25. 2014

    Bro memang dah power SEO ni.
    zul recently posted…Apabila Panda Dilepaskan

    Reply to this comment
  8. Ummi Hanie

    May 27. 2014

    SEO penting…. utk check2 biz online pun best

    Reply to this comment
  9. Ummi Hanie

    May 27. 2014

    best ni….

    Reply to this comment
  10. Lizz

    May 28. 2014

    kalau kita rajin buat research pasal SEO ni, rasanya semua blogger mampu tackle Google
    Lizz recently posted…Terus Bersangka Baik Dengan Allah

    Reply to this comment
    • Abdur Rozak

      May 30. 2014

      Betul sekali cik,ramai Pakar SEO mempelajari ilmu seo meskipun tiada pengajar disampingnya.

      Hanya saja ramai orang berkecil hati dan berkata “Belajar seo harus ada guru yang mendampingi”.Walaupun saya tak pandai,saya akan menafikkan kata-kata tersebut kerana sudah ramai pakar seo yang lahir kerana bakat yang sudah ada.
      Abdur Rozak recently posted…Cara Membuat Email Untuk Blogspot

      Reply to this comment
  11. ANIRAH AZURI

    Jun 08. 2014

    Sama2 belajar SEO.. Harap2 boleh jadi Pakar SEO Malaysia
    ANIRAH AZURI recently posted…[Infografik SEO] Anatomy of SEO

    Reply to this comment
  12. myrujukan

    Jun 09. 2014

    alamak, saya mendapat idea pula untuk tajuk ini untuk dibuat artikel, hehee
    myrujukan recently posted…Cara Elakkan Content Blog Di Copy Oleh Orang Lain

    Reply to this comment
  13. Supian Mustapa

    Jun 11. 2014

    Izinkan saya petik 2-3 org yg saya rasakan layak dopanggil SEOMaster. :)
    Tuan Happysus Sait, Tuan Hasbul Aqil, Tuan Farhan Syah.. ;)
    Supian Mustapa recently posted…(EKSKLUSIF) GAMBAR KAD KAHWIN KREATIF, CANTIK, MURAH DAN TERKINI FARAH & MUZAFFAR (KL)

    Reply to this comment
  14. MamaBard

    Jun 12. 2014

    memang sukar nak menjadi pakar SEO kan.. kena terus belajar dan belajar lagi…
    MamaBard recently posted…Selamat Ulangtahun Perkahwinan Ke-4

    Reply to this comment
  15. onlajer

    Jun 13. 2014

    Bro pun banyak juga membantu saya dalam wordpress ini,

    Dah boleh lah jadi pakar seo pun
    onlajer recently posted…Resepi Sedapnya Nasi Lemak!

    Reply to this comment
  16. Ismail N

    Jun 16. 2014

    Ramai yg pakar kat Malaysia skrg ni.. Jeles kawe ehh. Apa-apa pun menulis blog kena enjoy gak. Tak leh terikat sangat dengan keyword dan SEO. Rasanya lah…
    Ismail N recently posted…How to Train Your Dragon 2 – Soaring High Into Our Hearts

    Reply to this comment
  17. Arman

    Jun 16. 2014

    Nanti kalau ada masalah pasal blog wordpress atau seo, boleh PM dengan Rozak nanti…
    Arman recently posted…Menangi RM500 Cabutan Bertuah Setiap Hari

    Reply to this comment
  18. encikarman

    Jun 17. 2014

    memang pakar seo nih… kena ada group pakar seo nih untuk tempat rujukan nih

    Reply to this comment
  19. mohdridzwan

    Jun 19. 2014

    Bravo…walaupun belum bergelar pakar seo, rasanya entry ini mampu juga membuka minda pembaca lain supaya terus berusaha menghasilkan entry yang berkesan. Saya sndri masih tercari-cari berkenaan seo meskipun banyak yang saya cuba baca.

    Bak kata orang putih, practice makes perfect dan itulah yang saya nampak melalui kesungguhan tuan blog. Keep it up, ya!
    mohdridzwan recently posted…Among The Cutest Babies…I Choose…

    Reply to this comment
  20. brohantu

    Jun 20. 2014

    thanks tentang informasi Pakar seo malaysia ni. Ramai jugak Pakar seo malaysia ni.
    brohantu recently posted…Gewang Rapala BX Jointed Shad Terbaru

    Reply to this comment
  21. ezuddin

    Jul 02. 2014

    Jangan terlalu merendah diri bro. Bro ni sebenarnya boleh kata hebat juga, kalau tidak masakan ranking pon boleh tahan. You ROCK! \m/
    ezuddin recently posted…SEO book torrent download: How everybody wishes it could be that easy.

    Reply to this comment

Leave a Reply

I love comment